lördag 20 februari 2010

Varför heter det alltid "kaos"?


Det är snökaos och trafikkaos nästan varje dag. Och ofta samtidigt. Vi åker mycket bil Smeden och jag, mellan 8 och 10000 mil varje år och ser en del konstigheter i trafiken. Människor som kör 30 när det kommer en snöflinga och så ytterligheten de som aldrig släpper gasen och kör så fort de bara hinner. Bägge versionerna av bilförare är katastrofer på sitt vis - mycket mer än väder och vind.
Nej, kaos är vi dåliga på i Sverige. Tacka vet jag våra grannar rätt västerut - de är suveräna. Efter att under dryga 5 års tid ha flugit fram och tillbaka mellan "hemlandet" och grannlandet vet jag att på ingen annan plats än Gardermoen kan de få till ett riktigt kaos. Ett kaos som påverkar flygtrafiken i hela Europa eftersom alla avgångar är beroende av att andra flyg är i tid. Blir det stopp nånstans rasar hela systemet, som dominobrickorna i Clas Ohlsson reklamen. På Garderemoen räcker det med en snöflinga eller två för att det ska slå stopp. Det kan ocskå vara så att personalen är sura över nåt beslut och sjukskriver sig. Eller går ut i strejk. Risken för detta är högre ju finare väder det är ute. Norrmän är luttrade men vi andra som passerar genom denna helvetets förgård blir vansinniga och kaoset är ett faktum. Jag har "flytt" från platsen både via tåg till Elverum-buss vidare-och hämtats med bil vid gränsen och buss direkt till Sverige. Nej, kaos det är vi dåliga på i Svitjod.
Och vad ska man säga om Anja? Superkvinna eller? Kan man le i mjugg åt Helena Jonsson som NU har fattat att OS är stort och att det inte bara är att hämta en medalj? Och vad säger man om LIF? Man bara suckar och ber om att det ska komma motivation från en högre makt...

Inga kommentarer: