onsdag 14 april 2010

Jag har fått en fråga och det här ni

kommer att bli mitt längsta inlägg någonsin. Frågan var "hur kan man bli en så hängiven supporter? Finns det nå'n förklaring". Och nu har jag tänkt länge på den frågan, känt efter i mitt blå-vita blod och här kommer ett svar:

1- 1- Den moderna människan har funnits som art i ungefär 130 000 år. Människan har i alla tider varit ett flockdjur, vilket bland annat innebär att en grupp gärna stöter bort personer som inte passar in. De tidigaste människorna behövde varandra för att få mat, värme, trygghet och kärlek. Kort sagt för att överleva. Forskare från olika discipliner är ense om en sak: Människans benägenhet att samlas i flockar har varit avgörande för uppkomsten av tidig konstnärlig verksamhet, uppkomsten av kultur och uppfinningar. En annan följd av människans sociala behov är naturligtvis uppkomsten av språket.

2- Ja det var då det. Men varför samlas vi i ”flockar” idag? Några hänger efter idoler, andra smyger på fotosafari och tittar förtjust på varandras bilder efteråt. Ytterligare andra dyrkar sina fotbolls- och ishockeylag och så finns det Leksingar! Skiljer vi oss kvalitativt från andra supportrar? Svaret är både ja och nej. Listigt va? Svaret är helt enkelt att det beror på vem vi jämför med. Generellt sett är Leksandsupportrar ”bättre” än andra. Vi har helt enkelt i ”svansen”. Om räknar bort ”idioterna” i de andra klackarna så är det nog ingen större skillnad. De andras supportrar är också vanliga människor som helt enkelt älskar sitt lag.

3- Men hur kan man bli så hängiven då? Enligt behaviorismen är det miljön som bestämmer en individs beteende. Detta är i princip riktigt men ändå lite för enkel förklaring. Miljön påverkar en individs beteende och beteendet kan också påverka ens miljö. Man kan inte sätta en Leksing i Moraklacken och tro att det blir en Moring av honom/henne. (Tvärtom skulle kanske fungera J). Människan är ingen viljelös maskin utan har förmågan att planera, tänka och förutse resultaten av sina handlingar. Hon kan i sitt inre forma symboliska representationer såväl av olika beteenden som av tänkbara konsekvenser. Det är därför klackarna häcklar domarna till exempel. En individs personlighet kan beskrivas som interaktionen mellan tre saker: Miljö, beteende och individens psykologiska processer. De psykologiska processerna består av vår förmåga att hålla bilder i minnet samt språket.

4- Hur förklarar det här hur man kan vara så hängiven då? Ett känt experiment är följande: En kvinnlig student som slog en docka med en liten hammare medan hon ropade skällsord filmades. Filmen visades upp för ett antal förskolebarn, som upprepade det som de hade sett på film. Efter ett antal liknande experiment, drogs slutsatser om de olika steg som var involverade i modellinlärningsprocessen.

Uppmärksamhet – Om du skall kunna lära dig någonting måste du vara uppmärksam. Allt sådant som stör uppmärksamheten, bland annat trötthet, sjukdom, nervositet m.m. leder till att du kommer att lära dig mindre. Modellen som används är också av betydelse. En modell som drar uppmärksamheten till sig är bättre, allt från fysiska markörer till status och prestige. Matchtröjor, halsdukar, sånger, gemenskap, att VD står i entrén och river biljetter mm.

Kvarhållande i minnet – förmågan att minnas det du har uppmärksammat, är också av betydelse för modellinlärningen. Människor brukar hålla det som de har sett i minnet via inre bilder och Motorisk reproduktion – Förmågan att översätta det som du kommer ihåg i faktiskt beteende. Du måste alltså kunna reproducera beteendet. Vår förmåga att imitera ett beteende förbättras också med erfarenhet. Vår förmåga förbättras även när vi bara föreställer oss att vi gör någonting.

Motivation – är också viktig. Du måste ha en god anledning till att reproducera ett beteende. Ju tidigare man börjar med en sak och får positiv förstärkning dess större är motivationen att fortsätta. Ibland gör det inget att den utlovade förstärkningen – Elitserien - uteblir. Då inträder något som kallas vikarierande förstärkning. I vårt fall glädjen och gemenskapen. Vi kommer att stå kvar nästa år, sjunga, jubla och deppa ibland.

5- Styrning

Med styrning menas förmågan att kontrollera gruppens beteende. Detta gör på många sätt. Till exempel genom Självobservation – Vi (läs Emil) tittar på oss själva, vårt beteende och håller ögonen på det. Bedömning – Vi jämför det vi ser med en norm eller standard eller någon annan. Leksands IF som förening har antagligen ett högre krav på sina supportrar än till exempel Hammarby, Gnaget och Djurgår’n. Det var genialt att förstå vikten av Emils insats på Norra Stå och anställa honom i föreningen. (Själv)Respons – Om du (det vill säga LIF) gör bra ifrån dig i jämförelse med dina standarder, kommer du att ge dig själv beröm, annars straffar du dig själv. Beröm och straff kan vara att göra/inte göra något eller känslor av stolthet eller skam. Självuppfattningen är betydelsefull här, det som kallas för självförtroende. Om man under åren och uppväxten har fått en hel del beröm och har man presterat väl, kommer man att få en positiv självuppfattning. Och det är något vi Leksingar har med oss. Inte med modersmjölken utan ända från tiden före Gustav Vasa. (Som jag förresten aldrig tror kom till Mora utan stannade i Leksand men det är en helt annan historia). Och det är vårt självförtroende och vår gemenskap liksom ”Stolthet - Respekt – Tradition” som gör att andra supportar både älskar och hatar oss. Vi skriker aldrig att vi hatar nå’t annat lag bara att ”vi älskar Leksand”. Och det är nog där hemligheten ligger – om man bara älskar inte hatar blir nog känslorna så mycket starkare med tiden…

Nästa år tar vi dom igen! I alla fall deras klackar – GO SUPERSTARS – vi blir med igen Smeden och jag!


Inga kommentarer: